top of page
  • Writer's picturePoh Lee Ong

Jose Mourinho Telah Meninggalkan United

Updated: Jul 7, 2023


918kiss Malaysia
918kiss Malaysia

Jose Mourinho, umur 55 tahun, datang ke United pada 2016 pada Mei dan berjaya membawa United ke Piala Liga dan pemenang Piala Eropah, tetapi kini 19 mata di belakang pendahulu Liga Perdana Inggeris Liverpool.

United tidak berjaya musim ini walaupun menghabiskan hampir 400 juta pound pada 11 pemain. Mereka juga berkata jurulatih baru mungkin dapat memahami falsafah dan gaya serangan yang menjadi tradisi United.


Adalah difahami bahawa pemain dan kakitangan tidak puas hati dengan keadaan semasa, dan tidak ada pemain muda yang sedang membangun. United kini menduduki tempat keenam dalam Liga Perdana tetapi lebih dekat dengan zon penyingkiran berbanding dengan pemimpin Liga Liverpool yang baru saja mengalahkan mereka 3-1.

Keputusan untuk menolak Mourinho menelan kos lebih daripada 18 juta pound untuk United dan terpaksa dilakukan kerana dianggap United bukan hanya satu orang. Difahamkan Mourinho menginginkan penghantaran struktur tetapi pengurus baru yang dilantik kemudian harus melaporkan kepada timbalan ketua eksekutif Ed Woodward.918Kiss Malaysia
918kiss Malaysia

Kenyataan rasmi dari United berkata, “Seorang pengurus pengganti sementara akan dilantik sehingga akhir musim dan kelab itu akan terus mencari pengurus baru. Kelab itu mengucapkan terima kasih kepada Jose atas hasil kerjanya di United dan berharap dapat sukses di masa depan.”

Kelab itu berharap untuk melantik pengurus pengganti sebelum mereka bermain Cardiff City pada 22 Disember tetapi tidak penolong pengurus Michael Carrick atau ketua akademi Nicky Butt. Calon pengganti akan diambil dari luar kelab tetapi bukan bekas jurulatih Arsenal Arsene Wenger.

Musim ketiga Mourinho dengan United tidak berjalan lancar selepas gagal mendapatkan pemain yang dikehendaki dalam perpindahan musim panas dan 2 kekalahan dalam tiga perlawanan pertama Liga Perdana, ke Tottenham Hotspur di rumah dan ke Brighton di luar rumah, yang bermaksud United harus mengejar pasukannya benih lain.


Sehingga Oktober, laporan telah dimaklumkan bahawa Mourinho akan dipecat dalam perlawanan di rumah menentang Newcastle, tetapi kemudian berjaya mengalahkan kekalahan 0-2 untuk kemenangan 3-2, memberikan sedikit masa tambahan kepada bekas jurulatih Chelsea, Inter dan Real. Walaupun mereka berjaya maju ke Liga Juara-Juara yang terakhir, yang akan menghadapi PSG, mereka hanya memenangi 1 daripada 6 perlawanan terakhir mereka dalam Liga Perdana.


Perhatikan rekod Mourinho di United adalah 144 perlawanan, 84 kemenangan, 28 kekalahan, 32 seri. Menjaringkan 243 gol dan mengakui 117 gol.


Jom jatuhkan Random Jackpot sekarang dengan BONUS BESAR untuk member baru yang register di laman web kami! Member BARU dapat tebus 50% Welcome Bonus! Kunjungi LAMAN SENARAI PEMENANG kami untuk rujuk contoh-contoh CUCI terkini kami!

Register dengan kami sekarang! SCR888 BARU 918KISS Malaysia!

22 views0 comments

Comments


bottom of page